FacebookTwitterFeed


Nieuws van vSKBN

 

Nieuwsbrief EFCF 2-2019

 

De tweede nieuwsbrief van dit jaar van de EFCF is uit. De EFCF is de Europese federatie van kinderboerderijen, dus als je meer wilt weten wat er buiten de landsgrenzen wordt gedaan op het gebied van kinderboerderijen, dan is dat hier allemaal te lezen: Nieuwsbrief EFCF 2-2019

Congres EFCF 2019 in Nederland
Jaarlijks organiseert het EFCF een congres voor haar leden. Dit congres vindt op verschillende plekken in Europa plaats. In 2019 wordt dit congres gehouden in Nederland (Utrecht) van 18 tot en met 22 september. Het thema is dit jaar 'Water', een onderwerp waar in Nederland, maar ook andere landen veel om te doen is en veel over te vertellen is. Het belooft een interessant en divers programma te worden met verschillende excursies.

Lees er hier alles over

 


Oproep foto's voor de website

 

Een nieuwe website vraagt natuurlijk ook om nieuwe foto’s. Helaas zijn niet alle foto’s bruikbaar, want ze moeten aan bepaalde technische eisen voldoen. In het onderstaande document staan die eisen precies omschreven.

Daarnaast moeten we rekening houden met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit houdt o.a. in dat mensen expliciet schriftelijk toestemming hebben gegeven voor gebruik op de site of anders niet herkenbaar in beeld staan. En natuurlijk moeten de foto's rechtenvrij zijn, dus gemaakt door jezelf of door iemand die toestemming heeft gegeven voor het gebruik op de website en in andere uitingen van de vSKBN.

Heb je geschikte foto's, mail ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Terugblik op de ledendag van de vSKBN

 

Het was weer gezellig druk op onze ledendag. Ruim 80 leden kwamen naar Aeres in Barneveld voor de Algemene Ledenvergadering, een rondleiding over het terrein en de thematafels. Weten wat er in de ALV besproken is? Kijk in de bijlage voor het verslag. Hoogtepunt was ongetwijfeld de presentatie van de nieuwe website en van het nieuwe logo. De reacties waren heel positief. Na de lancering van de website (eind van deze zomer) nemen we definitief afscheid van het oude logo en de oude website.

Na de ledenvergadering was er een interessante rondleiding door het gebouw en over het terrein van Aeres. Voor sommigen bekend gebied, maar toch was iedereen aangenaam verrast door het aantal verschillende diersoorten en het uitgebreide terrein. En natuurlijk waren er volop nieuwe ideeën te vinden voor de eigen boerderij.

In de middag gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen die er op de boerderijen spelen. Dank voor jullie inbreng, want hiermee heeft het bestuur een goede indruk gekregen van wat er speelt op de boerderijen, maar vooral van jullie visie op een aantal zaken. Het bestuur neemt al die opmerkingen mee.

Downloads:

Notulen ledendag 25 april 2019

 

Presentatie huisstijl

 

 


Het European Federation of City Farms congres - 18 t/m 22 september

Dit jaar organiseert de vSKBN het jaarlijkse EFCF-congres. De EFCF is de Europese Federatie van kinderboerderijen. Zij brengen kinderboerderijen vanuit heel Europa met elkaar in contact. En dit jaar dus in Nederland! Vijf dagen lang organiseren we interessante excursies en inspirerende bijeenkomsten rondom het typische Nederlandse thema 'Water'. Zo bezoeken we verschillende collega-kinderboerderijen in Arnhem, Utrecht en Dordrecht.

Tijdens de bezoeken geven de kinderboerderijen onder andere aandacht aan dit thema en hun rol hierin. Ook een bezoek aan het watermuseum in Arnhem en het Biesbosch MuseumEiland staan op het programma. Kortom een uitgebreid en boeiend programma met de kans om volop ideeën en ervaringen uit te wisselen en natuurlijk bij te praten met je (Europese) kinderboerderij-collega's.

Doe je ook mee?
Er worden ongeveer 60 deelnemers uit 7 landen verwacht. Je kunt overnachten in 'Stayokay' in Bunnik, maar dat is niet verplicht. Alle maaltijden, het programma en het vervoer tijdens het congres zijn bij de prijs ingegrepen.

Heb je interesse om deel te nemen hieraan, dan kun je je via het boekingsformulier op de EFCF-website aanmelden. Inschrijven kan tot uiterlijk 25 juli. Na betaling is de inschrijving definitief. Schrijf je snel in, want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. En wie het eerst komt, ….. Tot ziens in september!

Programma
Het programma 'Water, Go with the Flow' is in dit document te vinden:European Federation of City Farms Conference 2019

 

Date: Utrecht 18 – 22 September 2019

What to expect?

 

Our program in short:

Wednesday 18th September
After arrival and setting in we meet each other in the hostel Stayokay Bunnik, near the city of Utrecht. There is a warm welcome by the vSKBN and EFCF and an explanation of the program. We have dinner at the hostel followed by an informal get together.

 

Thursday 19th September
After breakfast the bus leaves for the Water Museum in Arnhem (www.watermuseum.nl). A real ‘hands on’ museum where you can learn everything about dyke management, drinking water, groundwater and water use in the Netherlands and the rest of the world.
There we will start the day with a few inspiring lectures, have lunch and afterwards explore the museum.
Then we will visit one of the city farms in Arnhem. Afterwards we return to the Stayokay or we can provide a drop-off in Utrecht city center. Free evening.


Friday 20st September
Today we visit three of Utrecht’s city farms. Each farm will provide an inspiring educational program. In the evening have dinner at Theehuis Rhijnauwen.

 

Saturday 21th September
Today we visit the Biesbosch Museum Eiland in Werkendam and we make a boat tour through the famous Biesbosch National Park, one of the last extensive freshwater tidal wetlands in Northwestern Europe. www.biesboschmuseumeiland.nl
In the afternoon we visit another inspiring cityfarm. After the visit we return to the Stayokay hostel. There we will have a great BBQ-diner and a party with live music!


Sunday 22th September
After breakfast it’s time to say goodbye. Not yet in the mood to go home? Then pay a visit to the beautiful city of Utrecht or one of the other cityfarms.

 

Accommodation
During the conference you will stay at Stayokay Bunnik, close to the town of Utrecht. You can find more information about the hostel via https://www.stayokay.com/en/hostel/utrecht-bunnik.

Participation
The conference fee will be € 300. This includes accommodation, meals and visits.

The full program with the registration option will follow in a few weeks on EFCF.

 

 

 


Uitnodiging: vSKBN ledendag op 25 april

We hebben het jullie beloofd: er gaat een frisse wind waaien door de vSKBN. Dat merk je ook aan deze uitnodiging: niet voor een Algemene Ledenvergadering, maar voor een Ledendag! Is er dan geen ALV meer? Natuurlijk wel, maar we maken er vooral een praktische dag van. Het vergaderdeel is kort en daarna praten we met elkaar over zaken waar we op de boerderij dagelijks mee te maken hebben. Van het delen van onze ervaringen en goede ideeën worden we allemaal beter en dat sluit goed aan bij onze nieuwe slogan: vSKBN: Groot en klein, samen sterk!

Daarom: van harte welkom op onze ledendag van 25 april 2019. We zijn te gast bij Aeres MBO in Barneveld. Vanaf 9.30 uur ben je al welkom. Het programma begint om 10.00 uur en rond 16.00 uur sluiten we af met een drankje. Klik hier voor de routebeschrijving.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • We beginnen in de ochtend met de Algemene Ledenvergadering. Naast de vaste agendapunten presenteren we jullie ook ons nieuwe logo en het nieuwe ontwerp voor de website. We zijn heel benieuwd naar jullie reacties!
 • Daarna volgt een rondleiding over de locatie van Aeres met aansluitend een lunch.
 • Tijdens het middagprogramma gaan we in groepjes in gesprek over onderwerpen die direct te maken hebben met het werk op de kinderboerderijen. Je kunt nu al kiezen over welke onderwerpen je wilt meepraten. Vul daarvoor dit formulier in en stuur het mee met je aanmelding. Het aantal deelnemers per groep is beperkt, wie eerst komt, eerst maalt!
 • Traditiegetrouw sluiten we af met een drankje. Dan horen we ook graag wat je vindt van deze nieuwe opzet van een ledendag

Aanmelden:
Meld je zo snel mogelijk en bij voorkeur vóór 17 april aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef dan ook aan of we rekening moeten houden met speciale dieetwensen.

Volmacht:
Kinderboerderijen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen een andere kinderboerderij machtigen om deel te nemen aan de stemming (1 volmacht per deelnemende kinderboerderij). Indien je kinderboerderij een gemachtigde is, moet de volmacht 25 april getekend worden ingeleverd bij het bestuur van de vSKBN.

Programma en bijlagen:
In de bijlage vind je ons programma en meer informatie over de thematafels en de onderwerpen. Je kunt je hiervoor vooraf aanmelden door het formulier (bijlage 7) uit te printen en in te vullen. Deze kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
vSKBN bij Alliantieraad Rookvrij

 

De vSKBN is 15 maart aanwezig geweest bij de Alliantieraad Nederland Rookvrij. Connie onze voorzitter heeft de rol en taken van de vSKBN hierin toegelicht:  
- nu al ruim 115 kinderboerderijen rookvrij of op korte termijn rookvrij, mede dankzij Kinderboerderijen Actief, en daar blijft het niet bij. 
- op 25 april op de ledendag in Barneveld ook gesprek over rookvrij
- op de internationale conferentie EFCF vertellen we onze gasten onder andere hoe we in Nederland met de kinderboerderijen werken naar rookvrij. De conferentie vindt plaats van 18 tot en met 22 september 2019.

Inspirerend om al die initiatieven en suggesties om een rookvrije generatie te krijgen. Alle leden van de vSKBN kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Kinderboerderijen Westland dragen bij aan een gezonder Nederland
Kinderboerderijen Kiboe in Poeldijk en SKIP in Naaldwijk zijn de eerste twee kinderboerderijen in gemeente Westland die officieel en duidelijk zichtbaar rookvrij worden. Op woensdagmiddag 3 april wordt dit extra bekrachtigd door het bevestigen van het ‘rookvrije’ bordje door wethouder Vreugdenhil van gemeente Westland

Beide kinderboerderijen willen zo bijdragen aan een rookvrije generatie. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. De kinderboerderij is één van de plekken waar (groot)ouders met (klein)kinderen een natuurlijke belevenis hebben in een rookvrije omgeving.

Nationaal Preventie Akkoord
Op deze wijze draagt de kinderboerderij lokaal bij aan de doelstellingen uit het Nationaal Preventie Akkoord welke op 23 november 2018 is gepresenteerd door Staatssecretaris Blokhuis.
Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben gekregen. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn. Jaarlijks worden er 25 – 30 miljoen bezoeken gebracht aan 400 Nederlandse kinderboerderijen.

Meer informatie over rookvrije kinderboerderijen is te vinden op www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij
 

 


Nieuwsbrief EFCF 1-2019

 

De laatste nieuwsbrief van dit jaar van de EFCF is uit. De EFCF is de Europese federatie van kinderboerderijen, dus als je meer wilt weten wat er buiten de landsgrenzen wordt gedaan op het gebied van kinderboerderijen, dan is dat hier allemaal te lezen: Nieuwsbrief EFCF 1-2019

Congres EFCF 2019 in Nederland
Jaarlijks organiseert het EFCF een congres voor haar leden. Dit congres vindt op verschillende plekken in Europa plaats. In 2019 wordt dit congres gehouden in Nederland (Utrecht) van 18 tot en met 22 september. Het thema is dit jaar 'Water', een onderwerp waar in Nederland, maar ook andere landen veel om te doen is en veel over te vertellen is. Het belooft een interessant en divers programma te worden met verschillende excursies. 

 

 

 


Nieuwsbrief EFCF 4-2018

De laatste nieuwsbrief van dit jaar van de EFCF is uit. De EFCF is de Europese federatie van kinderboerderijen, dus als je meer wilt weten wat er buiten de landsgrenzen wordt gedaan op het gebied van kinderboerderijen, dan is dat hier allemaal te lezen: Nieuwsbrief EFCF 4-2018

Congres EFCF 2019 in Nederland
Jaarlijks organiseert het EFCF een congres voor haar leden. Dit congres vindt op verschillende plekken in Europa plaats. In 2019 wordt dit congres gehouden in Nederland (Utrecht) van 18 tot en met 22 september. Het thema is dit jaar 'Water', een onderwerp waar in Nederland, maar ook andere landen veel om te doen is en veel over te vertellen is. Het belooft een interessant en divers programma te worden met verschillende excursies. We zullen later meer over dit congres laten weten. 

 

 


Enquête Kinderboerderijen en maatregelen Vogelgriep

 

De vSKBN houdt een korte enquete over de maatregelen vogelgriep. Het is nu gelukkig rustig, maar voorgaande jaren hebben we wel te maken gehad met maatregelen door uitbraken van vogelgriep.

Hoe ging je daar als kinderboerderij mee om, tegen welke problemen liep je aan of welke oplossingen had je juist? Wij horen het graag om op deze manier bij uitbraken onze communicatie hierover te verbeteren, goede ideëen uit te wisselen en waar mogelijk de knelpunten ook mee te nemen in onze gesprekken met het ministerie.

Het invullen van de enquete duurt ongeveer 5 minuten. Alvast bedankt!

De enquete is hier te vinden: Kinderboerderijen en maatregelen vogelgriep

 


Algemene Ledenvergadering en notulen

We blikken terug op een goedbezochte ledenvergadering op 8 november in Burgers' Zoo in Arnhem waar we deze dag te gast waren. Met de rondleiding, lunch, de vergadering en een tweetal lezingen hadden we een leuk programma samengesteld. Bijna 120 deelnemers waren deze dag aanwezig en we kijken terug op een geslaagde ledenvergadering. 

Hieronder zijn de notulen te vinden en de stukken bij de lezing over het dierentuinbesluit. 

 


Een aantal foto's van deze dag:


Rookvrije kinderboerderijen onderdeel Nationaal Preventie Akkoord

 

Een gezonder Nederland… Zo begint Staatssecretaris Paul Blokhuis (Ministerie VWS) de inleiding van het Nationaal Preventie Akkoord. Op vrijdag 23 november is dit akkoord gepresenteerd. Om te komen tot een goed preventieakkoord is met een brede coalitie van maatschappelijke partijen en bedrijfsleven gesproken en onderhandelt. Een breed scala aan maatregelen dragen bij aan een rookvrije generatie! 

Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn.

Ambities kinderboerderijen

KinderboerderijenActief is als ‘aanjager’ van kinderboerderijen gesprekspartner bij het Preventie Akkoord aan de thematafel ‘roken’. In het akkoord heeft KinderboerderijenActief de volgende ambities vast laten leggen:

 • alle kinderboerderijen in 2020 rookvrij. Realisering zal samen met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland, gemeenten, GGD`s, NUSO, Jantje Beton en de Alliantie Nederland Rookvrij uitgevoerd worden.
 • KinderboerderijenActief in overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland bewerkstelligen dat een rookvrije locatie als voorwaarde wordt opgenomen voor gemeentelijke financiering van kinderboerderijen, uiterlijk in 2020.

Realisatie van deze ambities kan je alleen maar samen doen! Maar met de verbindingen tussen partijen moet dit lukken. Samen met NUSO wordt gewerkt aan Rookvrije Speelplekken.

Aantal Rookvrije kinderboerderijen
Op dit moment zijn 84 kinderboerderijen al rookvrij of hebben rookvrije afspraken en zijn 10 kinderboerderijen op weg naar een rookvrije kinderboerderij (stand begin nov 2018)

Help je mee?
Wil jij ook een rookvrije kinderboerderij? Bekijk hieronder alle informatie en stuur een email voor aanvullende informatie om op weg te gaan naar een rookvrije kinderboerderij.
Is jouw kinderboerderij rookvrij en staat die vermelding niet bij jouw pagina op deze website van kinderboerderijActief, stuur dan een email met de mededeling ‘wij zijn rookvrij!’ naar het onderstaande mailadres. 

Materialen en hulp
Er zijn verschillende materialen beschikbaar om snel aan de slag te gaan:

 • Stappenplan voor een rookvrije kinderboerderij
 • Argumenten en veel gestelde vragen
 • Poster rookvrije kinderboerderij

Natuurlijk is het goed om te leren van ervaringen van elkaar. Vraag Kinderboerderijenactief naar voorbeelden van rookvrije kinderboerderijen bij jou in de buurt. KinderboerderijenActief kan je actief helpen met het nemen van stappen naar een rookvrij kinderboerderij terrein.

Borden rookvrij: Laat op een positieve manier zien dat jouw locatie rookvrij is. Dit kan door een goed bordje ‘Rookvrij’ bij de toegang op te hangen. Veel gemeenten stellen zo`n bordje gratis beschikbaar voor Rookvrije locaties. Mocht dit in jouw gemeente niet het geval zijn dan kunnen kinderboerderijen 2 exemplaren bestellen via Kinderboerderijenactief 


Heb je vragen over rookvrije kinderboerderijen?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over het Nationaal Preventieakkoord: Rijksoverheid - Nationaal Preventieakkoord

 

 

 


Kinderboerderij Gorinchem winnaar Ida Zilverschoonprijs kinderboerderijen 2018

Tijdens de Algemene ledenvergadering van de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland op 8 november heeft Linda Scheelbeek namens de Stichting Ida Zilverschoon bekend gemaakt dat Natuurcentrum Gorinchem de Ida Zilverschoonprijs voor kinderboerderijen 2018 gewonnen heeft met het project ‘huisvesting kinderboerderijdieren’. Het Natuurcentrum ontvangt een cheque van €2500.

Wat is de Ida Zilverschoonprijs?
Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de kinderboerderijen. Veel locaties zijn hier actief mee bezig: ze bouwen een waar paradijs voor hun kippen, trainen de varkens of geven op aantrekkelijke wijze voorlichting aan het publiek. Kortom: er zijn allerlei manieren om het goede voorbeeld te geven. Stichting Ida Zilverschoon stelt deze geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk.

Genomineerden
Na de oproep van de vSKBN zijn er tien projecten ingezonden. Op 10 oktober heeft de selectiecommissie alle inzendingen beoordeeld. Op basis van de criteria zijn drie projecten genomineerd. Uit deze genomineerden is door het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon de winnaar gekozen.

Motivatie van de Stichting Ida Zilverschoon voor keuze van de winnaar:
Wij vinden de wijze waarop Natuurcentrum Gorinchem de huisvesting voor haar dieren heeft geregeld, met vrije uitloopstallen waar de dieren het gehele jaar door gebruik van kunnen maken en de beperking van het menselijk contact, een voorbeeld voor andere kinderboerderijen. Ook over het beleid om niet méér te fokken dan wat het natuurcentrum zelf kan huisvesten zijn wij als bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon enthousiast. Op het gebied van kennisoverdracht gaf het Natuurcentrum Gorinchem aan het komend jaar te willen werken aan een nog betere overdracht van kennis aan bezoekers. Wij hopen hier met de Ida Zilverschoonprijs een bijdrage aan te kunnen leveren.

De drie genomineerden:
- Amsterdam, Zimmerhoeve - Buitenleslokaal Bijentuin
- Den Haag, Stadsboerderijen - Huisdier Informatiepunt
- Gorinchem, Natuurcentrum - Huisvesting kinderboerderijdieren

De overige ingezonden projecten:
- Breda, Wolfslaar - Kippentunnel
- Den Helder, Helderse Vallei - Dier op bezoek
- Apeldoorn, Malkenschoten - Caviaparadijs
- Heerhugowaard, Bongelaar - Huisvesting Wolvarkens
- Rotterdam, Wilgenhof - Caviavilla
- Roosendaal, Minnebeek - Kuiken in de dop
- Winterswijk, Freriks - Insectvriendelijke tuin

Interesse in het inzien van de projectplannen? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 


Inzendingen Ida Zilverschoonprijs – kinderboerderijen 2018

Aanstaande donderdag 8 november wordt - tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vSKBN - door een vertegenwoordiger van de Stichting Ida Zilverschoon bekend gemaakt welke kinderboerderij de Ida Zilverschoonprijs in 2018 krijgt. De winnende kinderboerderij ontvangt een bedrag van €2500 en maakt hiermee dierenwelzijn op kinderboerderijen zichtbaar.

Na de oproep van de vSKBN zijn er tien projecten ingezonden. Op 10 oktober heeft de selectiecommissie alle inzendingen beoordeelt op basis van de gestelde uitgangspunten:
- het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij.
- Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk
- Belangrijk uitgangspunt bij beoordeling: een goed voorbeeld moet ook goed over te nemen zijn door andere kinderboerderijen. 

Op basis van deze criteria zijn drie projecten genomineerd. Uit deze genomineerden wordt door het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon de winnaar gekozen.

De drie genomineerden:

Plaats / naam kinderboerderij

Titel project

Amsterdam, Zimmerhoeve

Buitenleslokaal Bijentuin

Den Haag, Stadsboerderijen

Huisdier Informatiepunt

Gorinchem, Natuurcentrum

huisvesting kinderboerderijdieren

De inzenders van de andere projecten:

Plaats / naam kinderboerderij

Titel project

Breda, Wolfslaar

Kippentunnel

Den Helder, Helderse Vallei

Dier op bezoek

Apeldoorn, Malkenschoten

Caviaparadijs

Heerhugowaard, Bongelaar

Huisvesting Wolvarkens

Rotterdam, Wilgenhof

Caviavilla

Roosendaal, Minnebeek

Kuiken in de dop

Winterswijk, Freriks

Insectvriendelijke tuin


Wat is de Ida Zilverschoonprijs?

Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de kinderboerderijen. Veel locaties zijn hier actief mee bezig: ze bouwen een waar paradijs voor hun kippen, trainen de varkens of geven op aantrekkelijke wijze voorlichting aan het publiek. Kortom: er zijn allerlei manieren om het goede voorbeeld te geven. Stichting Ida Zilverschoon stelt deze geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk.

Voorbeelden zijn:

 • Speciale huisvesting/verrijking voor de dieren
 • Bijzondere voorlichting aan het publiek
 • Trainen van dieren
 • Betrekken van de wijk bij dierenwelzijn

 


Programma Algemene Ledenvergadering vSKBN - Donderdag 8 november 2018

Op donderdag 8 november houden we onze Algemene Ledenvergadering. We hebben een leuk programma samengesteld. In de ochtend is er de mogelijkheid tot een bezoek en rondleiding in de dierentuin. Na de lunch houden we onze ledenvergadering. Verder gaan we met Kitty Rekveld van Helicon in gesprek over het besluit Houden van Dieren en met Esmeralda Vermeulen van Aeres Barneveld over het Dierentuinbesluit.

Er wordt ook een 'bewijsstuk' uitgereikt aan een van de kinderboerderijen die recent ‘rookvrij’ is geworden.

Het gaat dus echt een geweldige dag worden en we ontmoeten je graag in Burgers’ Zoo.

Locatie : Burger’s Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

Ochtendprogramma:
09.00 uur Dierenpark open. Je kunt op eigen gelegenheid alvast het park verkennen.
10.15 uur Ontvangst met koffie, thee en lekkers in het Safari Restaurant
10.45 uur Start van een interessante highlights rondleiding, onder leiding van Burgers’ Gidsen
12.00 uur Lunchpauze met een Safari Broodjeslunch in het Safari Restaurant


Middagprogramma:
Agenda Algemene Ledenvergadering vSKBN
Aanvang 13.00 uur 
Kilimanjaro Lodge

1. Opening en vaststellen agenda

2. Ingekomen stukken en mededelingen. Terugblikken op 2018 en vooruitkijken naar 2019.

3. Vaststellen notulen ALV van 17 april 2018 (bijlage 1+2)

4. Financiën
- Presentatie begroting 2019 (bijlage 3 + 4)

5. Bestuurssamenstelling:
We gaan Ibe Pelgrim aan je voorstellen. Hij wil een half jaar meewerken met het bestuur en zal dan beslissen of hij zich kandidaat gaat stellen. Volgens rooster van aftreden is Corrie Reijnhout aan de beurt om in november als bestuurslid af te treden. Zij stelt zich opnieuw beschikbaar als bestuurslid.

6. Werkgroepen aan het woord. Korte terugkoppeling van iedere werkgroep over wat er afgelopen maanden is gedaan en bereikt

7. Rookvrije kinderboerderij.
Uitreiking van het ‘bewijsstuk’ door Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief die ons ook iets vertelt over het Preventie akkoord waarvan de Rookvrij actie een onderdeel is.

8. Dieren houden.
We gaan in gesprek met Kitty Rekveld van Helicon over het besluit ‘Houden van Dieren’.

9. Kinderboerderij als dierentuin?
Te gast is Esmeralda Vermeulen van Aeres in Barneveld. Zij praat met ons door over het Dierentuinbesluit.

10. Uitreiken Ida Zilverschoonprijs

11. Rondvraag

Rond 16.00 uur sluiten we de vergadering en praten we nog even na met een drankje en warme hapjes in het Safarirestaurant .

Aanmelden voor deelname:
Leden en aspirant-leden van de vSKBN kunnen deelnemen aan deze dag. Je kunt dit doorgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierbij de naam van de kinderboerderij en naam/ namen van de deelnemer(s).

Verder willen we graag weten aan welke programma-onderdelen je deelneemt:
0 Ochtendprogramma (start 10.15 uur, rondleiding dierentuin)
0 Lunch (12.00 uur). Graag dieetwensen doorgeven.
0 Algemene Ledenvergadering (start 13.00 uur).

Let op: Aanmelden is verplicht. Dit in verband met de kaarten voor de dierentuin. Zonder kaart geen gratis toegang tot de dierentuin. 

Aanmelden kan tot en met 1 november. 

Volmacht
Kinderboerderijen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen een andere kinderboerderij machtigen om deel te nemen aan de stemming (1 volmacht per deelnemende kinderboerderij). Indien je kinderboerderij een gemachtigde is, moet de volmacht 8 november getekend worden ingeleverd bij het bestuur van de vSKBN.

Bijlagen bij ALV:


 


Nieuwsbrief EFCF 3-2018

De herfstnieuwsbrief van de European Federation of City Farms is uit. Hierin een artikel over de jaarlijkse vijf-daagse conferentie, dit jaar in Bremen met 75 deelnemers uit verschillende landen, zelfs uit Australië. Het
kinderboerderijwerk is zeer gevarieerd, bleek maar weer. Mooi om te zien hoe ervaringen en 'best practice' worden uitgewisseld.

Talitha Visser van de vSKBN hield een wervende presentatie over het EFCF congres volgend jaar: in Utrecht met als thema Water! Over variatie gesproken: lees ook over de vroege 'huurders' van een insectenwand op een Youth Farm in de Verenigde Staten.

Dit en meer is te lezen in de laatste nieuwsbrief van de EFCF, die hier online te vinden is: Nieuwsbrief EFCF 3-2018

 


Bestuursleden vSKBN gezocht: Wie gaat de uitdaging aan?

Vind je het leuk om met een enthousiaste groep mensen de schouders te zetten onder de nieuwe plannen van de vSKBN? Ga dan samen met ons de uitdaging aan! Twee bestuursleden die aftreden in de komende ALV maken plaats vrij voor nieuwe mensen die zich willen inzetten voor de vereniging.

We begrijpen dat jullie het allemaal heel druk hebben, maar hopen toch dat er twee nieuwe mensen te vinden zijn. We zijn nu met vijf bestuursleden en willen toch graag weer op het magische getal van zeven uitkomen.

Ook jongeren willen we graag interesseren voor een bestuursfunctie. Heb je geen bestuurlijke ervaring en vind je het leuk om toch in het bestuur van de vSKBN actief zijn? Draai dan eens een half jaar op proef mee. Dan beslis je daarna of bestuurslidmaatschap iets voor jou is. Zo ja, dan kun je je formeel kandidaat stellen tijdens een Algemene Ledenvergadering. Wie durft?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met voorzitter Connie Raaijmakers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Nieuwe naam vSKBN: Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland

De vSKBN gaat al enige jaren door het leven als Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. Bij de laatste algemene Ledenvergadering is ervoor gekozen om de naam te wijzigen in vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland. Hiermee blijft de afkorting vSKBN hetzelfde, maar dekt de naam beter de lading van de vereniging en waar we voor staan. In Nederland heten veel locaties ook stadsboerderij. In principe zijn stadsboerderijen en kinderboerderijen niet verschillend van elkaar, maar verschillen alleen qua naam. 

Downloads:

Statuten Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland

 

Huishoudelijk reglement Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
 


Samenvatting enquête: Kinderboerderijen en Kwaliteit

Wat versta je onder kwaliteit? Heb je het Keurmerk kinderboerderijen of juist niet? Wat moet er in het keurmerk staan en wat absoluut niet? Deze en nog een aantal andere vragen hebben we gesteld aan onze leden. Leden met het keurmerk en leden zonder het keurmerk. De enquête is ingevuld door 38 respondenten met keurmerk en 46 respondenten zonder keurmerk. De belangrijkste resultaten hebben we hier samengevat. 


Iedereen die hieraan meegewerkt heeft: heel erg bedankt!

Keurmerk boerderijen hebben vaak meer betaalde medewerkers
De indruk is dat het voor kinderboerderijen met alleen vrijwilligers lastiger is het keurmerk te behalen, dan voor kinderboerderijen die werken met beroepskrachten. Bij de respondenten met keurmerk zijn er het vaakst vier of meer betaalde medewerkers in dienst. Bijna een kwart van de organisaties werkt alleen met vrijwilligers, terwijl er maar één vrijwilligerskinderboerderij met keurmerk aanwezig is onder de respondenten.
De enquête is in de meerderheid van de gevallen ingevuld door de beheerder/ bedrijfsleider van de kinderboerderij.
Waarom wel of geen keurmerk?

Kinderboerderijen willen aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving
Bijna alle kinderboerderijen in bezit van het keurmerk geven aan het belangrijk te vinden aantoonbaar te voldoen aan wet- en regelgeving. Ongeveer een kwart heeft het van de leidinggevende of organisatie opgekregen om het te behalen. De kinderboerderijen met keurmerk geven aan wat het voor hen heeft opgeleverd: meer inzicht in eigen bedrijf, positieve presentatie naar buiten toe, duidelijke procedures voor iedereen, meer geld en inzet vanuit gemeente/ subsidieverstrekker, bewustwording, kwaliteit en professionaliteit.
Het keurmerk moet iedere paar jaar hertoetst worden. De meesten willen de hertoetsing laten uitvoeren, maar een kwart geeft hiervoor wel voorwaarden aan: Dit hangt af van de invulling van het keurmerk, de inspanningen van de vSKBN, de kosten en of het erkend wordt door het ministerie.

Kosten spelen grote rol bij het niet behalen van het keurmerk
De kosten spelen bij het grootste deel van de kinderboerderijen zonder keurmerk een rol, zowel voor toetsing als voor aanpassingen. Daarnaast vinden veel boerderijen het een lastig en ingewikkeld traject. Overigens geeft bijna een derde aan het wel te willen behalen of ermee bezig te zijn.
De meeste respondenten willen graag steun ontvangen van de vSKBN bij het behalen van het keurmerk.

Wat moet er wel en niet in het keurmerk staan?
Het grootste deel van de respondenten vindt dat het keurmerk zowel wet- en regelgeving en kwaliteitseisen moet bevatten. Over sommige eisen is wel discussie, waarbij vooral kinderboerderijen met vrijwilligers aangeven niet aan alle eisen te kunnen voldoen, met name de Arbo-eisen in de RIE geven problemen. Voor vrijwilligersorganisaties zijn niet alle eisen verplicht.

Aandacht voor kwaliteit bij zowel keurmerkhouders als niet-keurmerkhouders
Het overgrote deel van de kinderboerderijen is in bezit van GD Keurmerk Zoönosen en/ of heeft aandacht voor kwaliteit op verschillende manieren, waaronder gebruik van protocollen.

Concluderend: De meeste kinderboerderijen vinden het keurmerk belangrijk, ook een groot deel van de niet-keurmerkhouders, maar zijn wel in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Veel gestelde vragen en opmerkingen

Het schone weg – vuile wegprincipe levert voor ons problemen op
Dit is opgenomen in criterium 2.7 van het keurmerk. Deze term komt uit de commerciële veehouderij, waarbij er een aparte en gescheiden schone en vuile weg is. Hierdoor levert deze term vaak verwarring op en schept hoge verwachtingen, omdat dit vaak niet of lastig te realiseren is op een kinderboerderij. Praktisch gezien gaat het erom dat het schoon is, dat bezoekers niet overal door de mest hoeven te lopen. Dit kan bijvoorbeeld door de mestroute schoon te houden, kruiwagens niet te vol te laden en de stal of weide tijdelijk af te sluiten tijdens het uitmesten. Op sommige kinderboerderijen wordt al het schoonmaak- en uitmestwerk vóór de openingstijd gedaan, maar dat is niet overal mogelijk.

Het keurmerk verandert steeds, zo weten we niet waar we aan toe zijn
Een keurmerk is een ontwikkeltraject. De vSKBN koos eerst voor een trapsgewijze certificering met ‘Goed voor elkaar’ (alleen wet- en regelgeving) en ‘Prima voor Elkaar (wet- en regelgeving en kwaliteitseisen). Uiteindelijk is gekozen voor een eenduidig ‘Keurmerk Kinderboerderijen’ als vervolg op ‘Prima voor Elkaar’. De wet- en regelgeving verandert echter voortdurend en inzichten ook. Daarom moet het keurmerk steeds actueel worden gehouden aan de geldende eisen. Dit levert de kinderboerderij ook veel op, want door het keurmerk te hebben en behouden blijf je bij. De vSKBN zorgt ervoor dat eventuele veranderingen goed gecommuniceerd worden.

Ik heb al het Keurmerk Zoönosen, wat voegt dit nog toe?
Het keurmerk Zoönosen richt zich op hygiëne en ziekte-overdracht tussen dier en mens. Een erg belangrijk onderwerp, maar het keurmerk Kinderboerderijen is veel breder. De eisen die in het Keurmerk Zoönosen zitten, zijn ook opgenomen in het Keurmerk Kinderboerderijen, maar daarnaast is hierin veel aandacht voor dierenwelzijn, vakbekwaamheid en arbo-eisen, ook voor vrijwilligers. Het Keurmerk Kinderboerderijen omvat alle eisen die gelden voor kinderboerderijen. Hier haal je uit wat voor jouw situatie van toepassing is.

Wat is wettelijk in het keurmerk en wat niet?
In het keurmerk is per criterium aangegeven uit welk wetsartikel dit afkomstig is. Niet alle criteria zijn wettelijk, maar zeker 80% is dit wel. We hebben een apart document gemaakt (bijlage/ download), waarin overzichtelijk is te zien of het om wettelijke eisen gaat of kwaliteitscriteria.

Wel of geen extra eisen op gebied van dierenwelzijn
Dierenwelzijn is op kinderboerderijen vanzelfsprekend, maar in de reacties zien we een verschillende gewenste invulling hiervan. Sommigen vinden de eisen nog niet ver genoeg gaan en anderen geven aan dat de eisen inmiddels veel te streng zijn. Een deel hiervan zijn kwaliteitseisen en dus bespreekbaar.

We willen met kinderboerderijen deze en andere kwaliteitseisen bespreken, zodat we tot passende criteria en omschrijvingen kunnen komen. 

Wat heb ik als boerderij aan zo’n bordje?
Het behalen van het keurmerk is meer dan alleen het krijgen van een bordje. Het is ook een kans. Je laat daarmee namelijk zien dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving en eventuele kwaliteitseisen en dat je er alles aan doet om jouw boerderij zo professioneel mogelijk te runnen. Richting je bezoekers, maar ook richting samenwerkingspartners en de gemeente. Verschillende kinderboerderijen hebben dankzij het behalen van het keurmerk extra subsidie en zelfs nieuwbouw gekregen, omdat de gemeente zag dat de boerderij niet zomaar een plek was om “konijntjes te knuffelen”, maar een professioneel bedrijf waar invulling wordt gegeven aan allerlei maatschappelijke doelen die de gemeente belangrijk vindt. En daar hebben zij best geld voor over.

Werkgroep Kwaliteit Kinderboerderijen/ stand van zaken
De werkgroep heeft voor ogen dat iedere boerderij kwaliteit levert. Als vSKBN willen we dit ondersteunen. Er ligt een uitgebreid handboek, die we op dit moment kritisch aan het bekijken zijn. Het is een waardevol document met ontzettend veel informatie. We vragen ons af hoe we dit nog toegankelijker kunnen maken, met name voor kleinere organisaties.

Ook onderzoeken we de mogelijkheden van een toetsing. Hoe organiseer je dat en wat kost dit dan? Hierbij is natuurlijk weer het uitgangspunt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn.


 


Ida Zilverschoon prijs: Leden voor nominatiecommissie gezocht

Na de oproep zijn er 10 projecten ingediend voor de Ida Zilverschoon prijs 2018. Het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon moet uiteindelijk uit 3 genomineerden een winnaar kiezen. Wij zijn op zoek naar een aantal mensen uit het kinderboerderijenwerkveld die in 2018 als nominatiecommissie deze selectie willen maken. In 1 bijeenkomst bepalen de leden hun keuze.

De voorwaarden:
- gelegenheid hebben om deel te nemen aan 1 bijeenkomst voor 15 september
- heeft jouw kinderboerderij een inzending gedaan om mee te dingen naar de prijs dan kun je helaas niet deelnemen aan de commissie.

Heb jij belangstelling om eenmalig in de nominatiecommissie plaats te nemen?
Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Volg ons!

vSKBNederland EFCF congres, doe ook mee!Dit jaar organiseert de vSKBN het jaarlijkse EFCF-congres ( European Federation of City F… https://t.co/3UCC4Hr1kR
vSKBNederland RT @KiboActief: @brinkster20 Daar passen ook kinderboerderijen wel bij. Op dit in ontwikkeling project onbeperkte beleving op de kinderboer…
vSKBNederland RT @KiboActief: Kinderboerderijen (3x) in Enschede per 1 juli rookvrij https://t.co/QnuzpezIkr Mooi nieuws @Gem_Enschede @GGDTW_leefstijl @…
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen