FacebookTwitterFeed


Campagne rookvrije generatie en kinderboerderijen

Steeds meer plekken waar kinderen komen worden rookvrij. Diverse kinderboerderijen waren dit al of hebben zich bij deze campagne aangesloten. Het doel hiervan is te voorkomen dat kinderen op deze plaatsen in contact komen met rokende mensen en daarmee het verkeerde voorbeeld krijgen. Deze campagne is een initiatief van drie gezondheidsfondsen: Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds.

Waarom een rookvrije kinderboerderij?
> Veilige en gezonde omgeving voor kinderen om te spelen.
> Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen.
> Veiligheid in verband met aanwezigheid stro en andere brandbare materialen.
> Voorbeeldfunctie voor kinderen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. En een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Nu beginnen elke week nog 100 kinderen met dagelijks roken.

Wat kunnen kinderboerderijen doen?
Er zijn al een aantal kinderboerderijen rookvrij of hebben plannen dit te worden. Het Longfonds heeft daarvoor een stappenplan rookvrij spelen ontwikkeld.
Zie www.longfonds.nl/rookvrij-spelen. Speelplekken die al rookvrij zijn, kunnen dit met materialen zichtbaar maken (borden rookvrij en voorbeeld websitetekst).

Materialen, zoals het stappenplan, flyers, voorbeeldteksten en posters, kunnen hier worden gedownload.

Gratis borden rookvrij
Kinderboerderijen kunnen in aanmerking komen voor een rookvrij generatiebord (voor bij de ingang).

Voorwaarden voor het ontvangen van de gratis set twee borden rookvrij:
- De kinderboerderij is volledig rookvrij (terrein en gebouwen).
- De rookvrije regels staan in het reglement en er wordt zowel online als offline zichtbaar gemaakt dat de kinderboerderij rookvrij is.
- De plek waar mensen roken is zoveel mogelijk uit het zicht van de kinderen.
- De e-sigaret is meegenomen in het rookvrije beleid.

Is of wordt jouw kinderboerderij rookvrij? Geef het ook door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zo kan je ook een gratis bord aanvragen voor jouw kinderboerderij.


Ook een rookvrije kinderboerderij? Geef het ook door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vermelding bij jouw kinderboerderij.


nb. deze afbeelding is een voorbeeld, niet het ter beschiking gestelde bord

Volg ons!

vSKBNederland RT @BarneveldseKrnt: Barneveld krijgt een kinderboerderij BARNEVELD De kogel is door de kerk. Op het Geldersch Erf naast kasteel De Schaffe…
vSKBNederland Tijdens het EFCF congres organiseren we een extra ledendag met het thema water. Ook op kinderboerderijen een intere… https://t.co/ZTj150ULUP
vSKBNederland RT @KiboActief: Spaardoelen Kinderboerderijen Actief Toer 2019 realiseerbaar https://t.co/zYVGtB8ad6 @Fonds1818 https://t.co/Ad07i71Uol
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen